29 marca 2019, 09:25
Składniki:
150 g masła 140 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g kwaśnej śmietany 18% 220 g mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 jabłka, średniej wielkości
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie m
Kruszonka orzechowa:
75 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych pół szklanki jasnego drobnego brązowego cukru szczypta soli 60 g masła, roztopionego
W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Zalać roztopionym masłem i wymieszać widelcem do powstania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie odrobinę zbyt mokra, dosypać łyżeczkę mąki i wymieszać.
Smacznego :-).
oże wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać wanilię i utrzeć. Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać orzechową kruszonką.
Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
m
Kruszonka orzeszkowa
75 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych pół szklanki jasnego drobnego brązowego cukru szczypta soli 60 g masła, roztopionego
W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Zalać roztopionym masłem i wymieszać widelcem do powstania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie odrobinę zbyt mokra, dosypać łyżeczkę mąki i wymieszać.
Smacznego :-).